Streekmarkt Twente

 

Wie zingt het nog: Daar golft op de essen het goudgele graan, doet ‘t snel vlietend beekje het molenrad gaan?

Een treffend stukje uit het Twents volkslied. Velen kennen het lied niet meer en veel graan is verdwenen maar de inhoud en strekking is weinig veranderd. In de oorspronkelijkheid van de mensen en hun prachtige omgeving is goud te vinden.

Nu zie je grote velden met zwarte plastic bekleding en mensen die met lange steekmessen op zoek zijn naar het nieuwe Twents goud: asperges! Het blijkt dat de Twentse bodem bij uitstek geschikt is om meer dan eersteklas asperges te verbouwen. Door de speciale bodemstructuur, de kleinschaligheid van de bedrijven en vakmanschap van de telers worden asperges uit Twente door heel veel sterrenkoks bij voorkeur op hun menukaart gezet. Een asperge uit Twente, op de juiste wijze gestoken en bereid, is echt het nieuwe goud!

Maar het aantal telers is gering en ze houden bewust hun bedrijf kleinschalig om topkwaliteit te kunnen blijven leveren. Je moet ze echt zoeken. Ben je al een echte aspergeliefhebber of wil je ook ervaren hoe het witte goud smaakt, dan moet je eigenlijk naar een van de telers gaan om daar te zien hoe ze geteeld worden en om ze daar te proeven.

Een heel goed alternatief is echter de Streekmarkt Twente. Op zaterdag 5 mei staat Slaghekke met kraak verse asperges op de markt, ’s morgens gestoken, ’s avonds op tafel. Hij verkoopt ze ongeschild maar ook geschild in een speciale verpakking zodat ze echt vers blijven. Zelfs mooie recepten en smaakvolle combinaties met ham, ei, saus en wijn zijn op zijn kraam te vinden. U kunt natuurlijk ook kiezen voor asperges met gerookte zalm of lamsracks.

Ontdek het nieuwe goud uit Twente, geniet van overheerlijke Twentse asperges.

Streekmarkt Twente, zaterdag 5 mei, van 9.00 tot 15.00 uur, centrum Delden.