Streekmarkt Twente

 

In 2019 vierde de familie Keuper in Hengevelde het 40-jarig jubileum van hun kaasboerderij, een van de oudste in Twente. Een echt familiebedrijf, met veel kennis en liefde voor het vak. De ambachtelijke boerenkaas en andere zuivelproducten worden gemaakt van de melk van eigen koeien. Heerlijke boerenkaas met brandnetel, knoflook, komijn, en andere kruiden, en natuurlijk ook naturel.

Enkele dagen in de week maakt Jan Keuper kaas van de door zijn broer Geert gemolken koeien. De resterende dagen wordt de melk gebruikt voor het maken van andere zuivelproducten, zoals boter, karnemelk, yoghurt, kwark en vanillevla. Pure producten met de smaak van vroeger. Ze zijn herkenbaar aan het eigen Keuper-logo, een zwart-bonte koe.

Na het maken van de kazen gaan deze in een pekelbad en worden daarna gedroogd, waarna ze regelmatig worden gekeerd en van een beschermlaag tegen schimmelvorming worden voorzien.

Na vijf weken rijpen kan de eerste kaas als jonge kaas worden verkocht. Maar bij Keuper liggen ook kazen van twee jaar en ouder op de plank. Deze worden aangeboden als extra oude kaas aan de liefhebber van pittige kaas. Zo is er bij Keuper voor iedereen een lekkere kaas te vinden, want “smaken verschillen”. Tip van Jan: bewaar een stuk kaas op 14 graden en niet in de koelkast!

De familie Keuper is in 2009 begonnen met pasta te maken van het door hen zelf geteelde graan(voornamelijk spelt): spaghetti, spiralen en elleboogjes. Daarvoor dient de spelt, na het oogsten, eerst te worden gepeld. Daarna wordt er meel van gemalen.

Na het maken van de verse pasta wordt deze langzaam (36 uur) gedroogd en daarna verpakt. Deze lange droogtijd komt de smaak ten goede.

De speltpasta van Keuper heeft in 2014 als eerste product uit Twente het predicaat “Erkend Streekproduct” ontvangen.

Voor al hun producten geldt: heerlijk en eerlijk uit Twente.

Elke eerste zaterdag van de maand staat Jan Keuper op de Streekmarkt in Delden, al meer dan 10 jaar lang! Zaterdag 1 februari is hij daarom de producent van de maand. Kom naar de streekmarkt, luister naar zijn boeiende verhaal, proef het pure product en profiteer van de speciale streekmarktaanbiedingen op zaterdag 1 februari 2020:

500 gram jonge boerenkaas naturel € 4,95

en, bij aankoop van drie zakjes pasta, een pot pastasaus gratis.

 

STREEKMARKT  TWENTE, zaterdag 1 februari, van 9.00 tot 15.00 uur.