De wintermaanden zijn (bijna) voorbij, de dagen worden weer langer en de zon levert steeds meer vitamine D waardoor we veel extra energie krijgen. We willen weer naar buiten en als het effe kan, een terrasje pakken in de zon. Zelfs worden er al lammetjes gesignaleerd, echte symbolen van de lente. Als ze niet geslacht worden om hun verrukkelijk vlees, doen ze later misschien dienst als dijkbeschermers, lokken ze toeristen naar schaapskooien en zorgen ze voor warme kleding en dekbedden. Zelfs helpen ze ons bij het in slaap komen wanneer we ze te tellen als ze over een hekje springen. Velen hebben daarom ook een dubbel gevoel als ze met Pasen zo’n heerlijke lamsrack op hun bord geserveerd krijgen maar dat geldt voor meer vleesproducten. De echte liefhebbers weten intussen Bauke Bossink, lams- en kalfsvleesproducent, op de Streekmarkt in Delden wel te vinden. Hij laat u natuurlijk ook proeven en geeft creatieve suggesties voor een mooi Paasdiner. Ook voor lamsvlees geldt, net als bij wijn, dat de regio bepalend is voor de eigen kwaliteit en smaak van het lamsvlees.

Veel topchefs en ook hobbykoks verheugen zich, na de zware stamppotten weer op de lichte frisse lentegerechten met lamsvlees, asperges, tuinboontjes of veldsla en maken veel gebruik van verse kruiden en natuurlijk:  raapsteeltjes. In Frankrijk heten ze feuilles de navets en de Engelsen zijn verzot op hun turnip tops. Dankzij koks als Henk Savelberg, Cees Helder en Paul Fagel zijn ook in Nederland de raapsteeltjes weer helemaal terug in de keuken. Ze zitten vol vitaminen A, B, C, calcium en ijzer en ze smaken zowel bij vis als bij vlees. Ook in vegetarische gerechten met kaas en eieren zijn ze overheerlijk en niet te vergeten fijngesneden in licht gebonden romige soepen op basis van groente- en gevogeltebouillon. Wilt u echter toch nog iets van de winter blijven proeven, dan is winterpostelein en schorseneren een goed keuze. Producenten op de Streekmarkt Twente in Delden willen u graag adviseren.

Op de enig echte boerenmarkt uit de regio, Streekmarkt Twente, krijgt u zeker ook lentekriebels als u langs de tientallen kraampjes loopt, producten proeft en kunt kopen die rechtstreeks van de producent komen. Samen kunt u een heerlijke lunch samenstellen of ideeën opdoen voor Pasen en andere feestdagen. Nieuw op de markt is de echte boerenkip en eieren, zo uit het scharrelbos! Heeft u nog meer advies nodig? Sterren kok Lucas helpt u graag en zal u zeker verbazen met zijn verrassende combinaties en zijn “ winters vuurtje” .

Wilt u proeven en ervaren hoe de lente in Twente begint? Kom dan zaterdag 5 maart naar de Streekmarkt Twente in Delden, van 9.00 tot 15.00 uur.