op de Streekmarkt Twente

 

Na een lange, hete zomer en eveneens warme herfst, krijgen we zin in winterkost, zoals de oer-Hollandse boerenkool stamppot. Heerlijk na een lange wandeling door wind en regen, samen met een glas wijn of pintje bier bij het open vuur. Een smeuïge prak waar de jus in wegzinkt en waarbij de langzaam gegaarde Twentse klapstuk je in extase brengt!

Maar het is ook de tijd voor de echte wildliefhebber. Voor veel koks is het wildseizoen de mooiste periode van het jaar. Wild is het ultieme “scharrelvlees” dat past in de trend om te kiezen voor gezond en duurzaam voedsel. Het wild heeft in de vrije natuur zelf zijn kostje bij elkaar gescharreld waardoor we verzekerd zijn van mals vlees met een pure smaak. Steeds meer mensen willen weten waar het voedsel vandaan komt en kiezen voor vlees van lokale boeren die nog met erg veel zorg en liefde hun vee in natuurlijke omstandigheden laten opgroeien. Echt wild uit Twente vormt daarom een extra uitdaging voor elke kok.

Van alle soorten vlees heeft wild de minst negatieve invloed op het milieu en de hoogste score op dierenwelzijn, ze hebben een vrij bestaan gehad. Bovendien is het vlees gekruid in de natuur waardoor een exclusieve smaak ontstaat. Zo smaakt het vlees in het voorjaar naar kruiden, jonge scheuten, bieten en bessen. In het najaar proef je dat ze zich gevoed hebben met noten, paddenstoelen, twijgen en bladeren.

Op de Streekmarkt Twente wordt wild uit de eigen regio aangeboden, afkomstig van lokale jagers. Hier begint het echte wildseizoen, van bos tot bord. De Twentse jagersclub zal weer aanwezig zijn in november en december. Jan Visschedijk heeft heerlijke wildpeper, wildzwijnsworst, reebief en vele andere heerlijkheden, zo uit de natuur. Hier kunt u beginnen met de voorbereidingen voor de komende feestmaand. Al een beetje proef-koken. Als je daar niet wild van wordt?

Hertenhoeve de Lavei, waar de dieren nog in een (bijna) natuurlijke omgeving opgroeien, daagt u uit om een kruidige hertengoulash te maken of te genieten van een langzaam gegaarde hertenbout. Hert heeft een kenmerkende wildsmaak met, voor sommigen, een iets meer toegankelijke smaakbeleving.

U kunt het proeven op de Streekmarkt Twente.

Streekmarkt Twente, zaterdag 3 november, van 9.00 tot 15.00 uur.