op de Streekmarkt Twente

Als ervaren, of toekomstige wildliefhebber, kun je niet om Twente heen. Door de grote verscheidenheid aan grondsoorten en vegetatie, is er een grote variëteit aan wild. Je vindt er ganzen, houtduiven en konijnen. Maar ook herten reeën, runderen(Schotse Hooglanders), zwijnen , eenden en ander klein wild.

Als op 15 oktober het traditionele wildseizoen begonnen is, vind je in veel restaurants daarom prachtige wildmenu’s en is menig hobbykok enthousiast over het belangrijkste culinaire seizoen. Wild eten is een echt traditie, zeker in Twente en de Achterhoek.

Wat wel gek is, dat er van de 11 miljoen kilo wild dat jaarlijks wordt gegeten in Nederland, maar 5 % afkomstig is uit ons land! De overige 95% wordt geïmporteerd of opgekweekt, terwijl onze eigen natuurlijke bronnen onbenut blijven. Er wordt kangoeroevlees uit Australië geïmporteerd terwijl jagers ganzen in de polders moeten vernietigen! Voedselverspilling en veel extra kilometers. Moeten we ganzen een plaag noemen of een succes van de natuur zoals damherten en andere wildsoorten en ons menu aanpassen? Gans i.p.v. tamme eend? Misschien moeten we meer profiteren van onze eigen producten uit de lokale natuur?

Van alle soorten vlees heeft wild de minste milieu impact en de hoogste score op dierenwelzijn, ze hebben immers een vrij bestaan gehad. Voorwaarde is wel dat er sprake is van echt wild en geen kweekwild. Gefokt wild mist bovendien de kenmerkende wildsmaak. Door de vrije beweging ontstaat er een betere doorbloeding en krachtiger aroma. Bovendien is het voedsel voor de dieren veel gevarieerder, ze kunnen het lekkerste uitzoeken. Een positieve uitzondering vormt het hertenvlees van Geerligs’ Hertenhouderij waar de dieren nog in een (bijna) natuurlijke omgeving opgroeien.

Op de Streekmarkt Twente in Delden wordt wild uit de eigen regio aangeboden, afkomstig van lokale jagers. Hier kun je nog het authentieke Twentse wild proeven, en natuurlijk ook kopen. Hier beleef je het echte wildseizoen, van bos tot bord. Ook de garnituren, zoals paddenstoelen, spruitjes en gestoofde peertjes komen uit de eigen regio. En dat proef je!

Geniet ook van dit culinair hoogtepunt, zaterdag 4 november, Streekmarkt Twente. Centrum Delden, van 9.00 tot 15.00 uur.