Streekmarkt Twente
Eindelijk wetenschappelijk bewezen: kaas eten is gezond! Onderzoekers vinden nieuwe mogelijke verklaring voor Franse paradox: ondanks een droomdieet boordevol wijn, kaas(25 kilo per jaar per persoon!) en veel verzadigde vetten komen hartkwalen bij de Fransen verbazend weinig voor. Dit blijkt nu niet alleen te komen door de rode wijn! Ook de microbiotica in de kaas beïnvloeden de samenstelling van vetten in het bloed.
Kaas werd al gemaakt in de prehistorie. Het was een praktische oplossing om melkoverschot te bewaren voor schaarse tijden en ze vonden het ook al lekker. Nadien heeft elk land haar eigen kaasspecialiteiten ontwikkeld. Nederland kent vooral “harde” kazen, in Frankrijk komen daarentegen veel “zachte” kazen voor.
De smaak van de kaas begint bij het voer en de leefomstandigheden van het vee. Er is een groot verschil van smaak tussen melk van dieren die alleen “voorgebakken” veevoer krijgen of melk van koeien die grotendeels buiten in de wei lopen. Het terroir, de bodem, bepaalt net als bij wijn de authentieke kenmerken. Daarom is boerenkaas zo uitzonderlijk.
Boerenkaas wordt grotendeels met de hand gemaakt van rauwe, niet gestandaardiseerde melk. Mede door deze bereiding heeft het een erg streekgebonden smaak.
Wil je ook leven en genieten “als God in Frankrijk”, kom dat zaterdag 2 september naar de Streekmarkt Twente in Delden. Je vindt hier de heerlijkste, zachte en harde, biologische kazen uit de regio. En je mag proeven! Authentieke kaasmeisjes verwennen je met heerlijke stukjes kaas.
Lars en Clara van Wolverlei verkopen hun geitenkazen op de streekmarkt en aan verschillende toprestaurants. De wolverlei kazen worden volledig biologisch geproduceerd volgens oorspronkelijke Franse receptuur. Elise Elbert van Erve Ottenhof, een Twickelboerderij, heeft zich gespecialiseerd in het maken van ambachtelijke pure kaas van rauwe koemelk. Haar ronde kaasjes vormen een grote trekpleister op de markt. Jan Keuper, oer van de boer, verkoopt diverse soorten boerenkaas, zoals: naturel, brandnetel, knoflook, olijf en tomaat. Maar ook karnemelk( op de manier en met de smaak van vroeger), boter, yoghurt en kwark. Omdat de koeien van april tot oktober buiten lopen, proef je de seizoenen in de producten. Peter Jansen produceert en verkoopt zachte witschimmels, de Brie de Riele. Ook zijn boerenbunkerkaas is een succes. Er worden kazen gemaakt van koemelk, schapenmelk, geitenmelk en buffelmelk. Tijd voor een broodje echt (h)eerlijke kaas!
Ervaar de smaak van Twente. Streekmarkt Twente, zaterdag 2 september van 9.00 tot 15.00 uur, centrum Delden.