Streekmarkt Twente

Wat is er lekkerder dan na een heerlijke winter-wandeling rond het haardvuur te kruipen en te genieten van Twentse winterkost: boerenkool met echte boeren-rookworst, hutspot met klapstuk, humkessoep of erwtensoep, spruitjes met draadjesvlees of een plakje baklever met appel? Tijd voor echte stamppot. Lekker lang sudderen, lekker lang genieten.

Stamppot lijkt een oer-Hollands gerecht maar de aardappel kennen we pas sinds de Spanjaarden hem in de 16e eeuw naar Europa brachten. Gedurende de eerste eeuwen werden de aardappelen alleen geschikt bevonden voor beesten en gevangenen. Ook later was het geen rijkeluiskost: aardappeleters van Vincent van Gogh!

De eerste stamppot die we kennen van het Leidens ontzet(hutspot) werd ook helemaal niet gemaakt met aardappelen maar met pastinaken. Een groente die nu weer in de belangstelling komt.

Stamppot hoeft niet volgens de traditionele combinaties gemaakt te worden met koolsoorten of andijvie. Stamppot is ook heel voortreffelijk te maken met bietjes(bij vis) of witlof. Ook een combinatie van aardappel met selderij, pompoen en cantharellen (toegevoegd als rauwe andijvie), is heerlijk. Fris en aards.

Bovendien is het vaak lekker om het mengsel niet fijn te stampen, maar het als “mashed potatoes” met boter klaar te maken.

Uiteindelijk is stamppot voor de Hollanders als pasta voor de Italianen. Zowel qua traditie als qua mogelijkheden voor een fantasievolle maaltijd.

Belangrijk bij al deze winterkost blijft echter dat de ingrediënten van topkwaliteit zijn. Groente direct van het land, ook in de winter, en vlees rechtstreeks van de boer. Als je eenmaal zelf je winterkost gemaakt hebt van pure producten, wil je nooit meer iets uit een pakje of uit de diepvries. De producenten van de Streekmarkt Twente willen daarom graag laten proeven wat echte winterkost is en geven praktische adviezen voor de bereiding ervan. Zij zijn de ervaringsdeskundigen en nodigen iedereen uit om op zaterdag 5 januari naar de streekmarkt in Delden te komen om te genieten van echte Twentse winterkost.

Ook deze markt mag u niet missen!

Streekmarkt Twente, zaterdag 5 januari, centrum Delden, van 9.00 tot 15.00 uur.