Echte Hollandse kost smaakt met het winterse weer extra lekker. Daar komt bij dat die winterse maaltijden, zoals bijvoorbeeld een oer-Hollandse boerenkool stamppot, bomvol vitamines en mineralen zitten. Bovendien hebben we in de winter zin in stevige kost, in de zomer in een frisse salade. Of ons lichaam echt veel meer energie nodig heeft om warm te blijven, valt te betwijfelen. Onze verre voorouders hadden het wel koud in de winter maar zij aten in de winter niet veel zwaarder en vetter dan in de zomer – integendeel, in de winter was er juist minder voedsel beschikbaar. Je was in de winter eerder magerder geworden dan dikker.

We eten nu winterkost omdat we er zin in hebben! Natuurlijk mag het traditionele kuiltje met jus niet ontbreken. Naast de gebruikelijke stamppotten als boerenkool, zuurkool en andijvie en hutspot, zijn er nog heel veel andere bekende en minder bekende. Wat te denken van hete bliksem, een combinatie van appels en aardappelen. En niet te vergeten witte bonen en snijbonen stamppotten, ook wel billetjes in het gras geheten.  Wist u dat hutspot zijn oorsprong in Leiden vindt, waar de Spanjaarden vanwege hun overhaaste vertrek potten met uien, vlees en pastinaken achterlieten?

Maar ook erwtensoep, bonensoep en in deze regio natuurlijk hummekessoep kan veel warmte en energie geven op koude dagen. Voor heel veel gerechten geldt: lekker lang sudderen, lekker lang genieten!

Belangrijk bij al deze winterkost blijft echter dat de ingrediënten van topkwaliteit zijn. Groente direct van het land, ook in de winter, en vlees rechtstreeks van de boer! Als je eenmaal zelf je winterkost gemaakt hebt van pure producten, wil je nooit meer iets uit een pakje of uit de diepvries. De producenten van de Streekmarkt Twente willen daarom graag laten proeven wat echte winterkost is en geven praktische adviezen over de bereiding ervan. Zij zijn de echte ervaringsdeskundigen en zij nodigen daarom iedereen uit om op zaterdag 6 februari naar de Streekmarkt Twente in Delden te komen. Daar kunt u zien, horen en proeven wat Twente zo uniek maakt. Sterrenkok Lucas zal ook weer zijn eigen interpretatie laten zien en laten proeven van dat wat hij onder winterkost verstaat. Misschien een stoempje of kartoffelmos met witlof, gerookte bieten, of paddenstoelen en pompoen. Of rustig gegaard varkensvlees met een laagje aardappel, pastinaak, karnemelk en groende selder. Alleen daarom al mag u deze markt niet missen!

Streekmarkt Twente, elke eerste zaterdag van de maand, van 9.00 tot 15.00 uur.