op de Streekmarkt Twente

 

Heeft u ze op zaterdag 7 januari ook zo gemist, de winterse streekgerechten van de Streekmarkt Twente, zoals baklever en bakbloedworst en een winters soepje? Helaas, code oranje was er debet aan! Maar, er komt een herkansing op zaterdag 4 februari. De streekproducenten zullen met veel enthousiasme en  uitstraling, de pure producten en authentieke streekspecialiteiten  presenteren zodat u opnieuw kunt ervaren waarom de Streekmarkt Twente zo uniek is en blijft.

Bovendien zal ook Kleine Muyl weer aanwezig zijn met zelf geperste notenolie, een ware lekkernij!

Helemaal nieuw op de streekmarkt Twente zijn de echte Twentse kozakken.

Koeken, gemaakt van biscuitdeeg in opgerolde vorm, met jam en room. Ze worden omringd met marsepein en geglazuurd met pure chocolade. Vervaardigd volgens eeuwenoud recept, met ingrediënten van de beste streekkwaliteit. Heerlijk na een winterse wandeling.

De koeken vinden hun oorsprong in de tijd van de Spaanse overheersing. Toen waren er Russische kozakken gelegerd in Twente en zij droegen ronde, afgeplatte hoofddeksels. Heel handig, want ze konden er hun persoonlijke versnaperingen in bewaren. Op een gegeven moment werden er koeken gemaakt in de vorm van die hoofddeksels en werden ze genoemd naar hun dragers, de Kozakken. Oorspronkelijk waren ze veel dikker. Een typisch  Twentse streekspecialiteit, met erg veel smaak. Cynthia Sanderink zal u haar kozakken laten proeven en uitleg geven over de bereiding. Geniet ervan met een kopje koffie van Boon H’r.

Wilt u zien en ervaren wat Twente zo uniek maakt, kom zaterdag 4 februari naar de Streekmarkt Twente in Delden, van 9.00 tot 15.00 uur.