op de Streekmarkt Twente

 

Het is weer om dicht bij de kachel te zitten, of, zoals op de Streekmarkt Twente mogelijk is, bij een warme bakplaat of knetterende vuurkorf. Genieten van de warmte en van heerlijke Twentse winterspecialiteiten. Puur en nog met een echt authentieke smaak., passend bij het jaargetijde.

Van oorsprong komen veel winterse streekproducten voort uit het slachten op de boerderij. Meestal werd een huisslachter besteld, een handige boer of timmerman uit het dorp, die gedurende de slachtmaanden, oktober en november, een centje bijverdiende. De oogst was van het land en het vetgemeste varken, dat de hele zomer buiten zijn kostje bij elkaar had gescharreld, werd geslacht om het boerengezin aan voldoende vlees te helpen voor de komende koude maanden. Niets van het geslachte beest mocht weggegooid worden.

Streekproducten worden juist vanwege deze herkomst gekenmerkt door eenvoudige recepturen en afwerkingen zonder fratsen en mooimakers. Het is oalderwets gezond winters eten, met pure ingrediënten en een eeuwenoud recept.

Menig streekproducent gebruikt nog de oude recepten, wel met magerder vlees, maar qua smaak nog heel dicht bij “vroeger”. Door de herkomst zijn de echte specialiteiten ook vaak alleen in de herfst en winter verkrijgbaar. Een smaakvol voorbeeld is de echte Twentse baklever of bakbloedworst, van oorsprong gemaakt door de boerin, volgens eeuwenoud recept, met o.a. varkenslever en boekweitmeel. Nu worden deze typisch traditionele gerechten nog steeds gemaakt door lokale slagers in Twente. Veel sterrenkoks combineren de pure smaak ervan met een appeltje, roggebrood of met portsaus of bladerdeeg bij een wildschotel.

Tijdens de Streekmarkt Twente van 7 januari in Delden zullen de streekproducenten u graag vertellen hoe de gerechten gemaakt worden en u mag natuurlijk proeven!!

Het advies is duidelijk: Jas aan, muts op en bakken maar! Geniet en ervaar waarom Twente zo uniek is. Streekmarkt Twente, zaterdag 7 januari, van 9.00 tot 15.00 uur.