Siroop en jam, knollen en broedknollen van Yacón oet Twente. Yoghurt, hangop en vla van de Blije Zuivel, uit het hart van Twente. Halfharde geitenkazen met diverse kruiden en verse, zachte geitenkaas van de Brömmels.

Yacón is een eeuwenoude plant uit de Andes-regio in Zuid-Amerika. De Inca’s waren er dol op. De wortel is geliefd om zijn zoete smaak, zijn hydraterende eigenschappen en gunstige uitwerking op de spijsvertering en bevat zeer weinig calorieën. De bijzonder smaakvolle yacón siroop is uitstekend te gebruiken op wafels, poffertjes en pannenkoeken en natuurlijk als zoetmiddel in smoothies, yoghurt en shakes. Deze Boliviaanse Zonne-wortel van Twentse grond, geteeld door Jan Jacob Willems,  kreeg onlangs veel positieve reacties in het programma Binnenste Buiten. Culinair expert Alain Caron maakte een smaakvol gerecht van eendenborst met yacon. Een nieuwe uitdaging op de Streekmarkt Twente!

Willemien Bonthuis gebruikt A2A2 melk van de “oerkoe” om yoghurt, hangop en vla te maken. Onderzoeken wijzen uit dat deze melk door een andere eiwitsamenstelling beter verteerbaarder is en minder snel een allergische reactie oproept bij mensen die licht gevoelig zijn voor koemelk. Deze blije zuivel wordt gemaakt in de eigen zuivelruimte in Bornerbroek.

De Brömmels is een kleinschalig bedrijf met circa 100 melkgeiten. Van de verse geitenmelk wordt op de eigen boerderij een groot aantal gepasteuriseerde geitenkazen gemaakt. Zeer bijzonder zijn  de halfharde geitenkazen met diverse soorten kruiden zoals komijn, pesto, koriander en fenegriek. Door de jarenlange ervaring in de ontwikkeling van het kaasmaken zijn de kazen zeer smeuïg en zacht. De zachte geitenkaas wordt ook door veel gerenommeerde restaurants gebruikt om er zelf een uniek gerecht mee te maken. Ook diverse witschimmelkazen worden bij de Brömmels bereid.

Deze heerlijke kazen zullen op de streekmarkt door Elise Elbert van Erve Möllinkwoner verkocht worden. Een mooie aanvulling op haar eigen assortiment kaas waarbij o.a. de ronde kaasjes met een zwarte coating altijd zeer gewild zijn.

De Streekmarkt Twente van zaterdag 2 maart biedt zo veel vaste en ook nieuwe bezoekers een aantal nieuwe, zeer smaakvolle en authentieke streekproducten aan. Dat mag je niet missen! Wat je ook niet mag missen, is de jubileummarkt van 6 april! De Streekmarkt Twente bestaat dan 10 jaar. Ook dat wordt een zeer speciale markt.

Streekmarkt Twente, zaterdag 2 maart, van 9.00 tot 15.00 uur, centrum Delden.