Streekmarkt Twente

 

Verse kersen in de zomer, geurige paddenstoelen in de herfst, mals lamsvlees in het voorjaar of smaakvolle spruitjes op een koude dag. Seizoensproducten zijn het allerlekkerst wanneer je ze op het juiste moment eet. We zijn immers nog altijd onderdeel van de natuur, ondanks geavanceerde ontwikkelingen in de techniek.

In de supermarkt zou je de seizoenen bijna vergeten. Klassieke seizoenstoppers als aardperen, rabarber en spitskool worden vaak niet meer herkend. Door te koken met producten van het seizoen, word je echter gedwongen om verder te kijken dan de winkelmand, de makkelijke sperzieboon of de veelzijdige broccoli maar kies je voor variatie. Seizoensgebonden eten sluit aan bij wat je lichaam op dat moment nodig heeft: warm en voedend eten in de winter zoals maaltijdsoepen en koud en licht eten in de zomer als salades en smoothies. Wat je ziet groeien, ligt later op je bord.

Bovendien is eten uit het seizoen vaak goedkoper en beter voor het milieu. Voedsel hoeft niet over grote afstanden ingevlogen te worden en krijgt uitgebreid de tijd om te groeien, te rijpen en op smaak te komen. Van wijnrassen accepteren we dat ze anders gedijen in verschillende omstandigheden. Dat een bepaald ras koeien in een streek thuis hoort omdat het daar de juiste voeding vindt, weten we. Voor groenten is dat niet anders, net als voor kaas, vis en kruiden. Daarbij is meer opbrengst niet hetzelfde als een betere smaak. De bodem, het klimaat, het jaargetijde en de wijze van telen en verwerken , kortom het ambacht, hebben een allesbepalende invloed op de smaakbeleving. Ga naar degene die het gewas verbouwt, het vee verzorgt. Een goede boer kent de rassen die hij gebruikt, kent zijn bodem en weet dit te gebruiken om het karakter van het product te laten zien(proeven).

Niet voor niets gaan veel sterrenkoks naar de lokale streekproducenten om daar hun producten te betrekken, aangepast aan de tijd van het jaar. Verschillende restaurants hebben geen menukaart maar presenteren alleen datgene wat het seizoen als topproducten te bieden heeft.

Op de Streekmarkt Twente staan elke 1e zaterdag van de maand meer dan 30 producenten met hun eigen streekproducten, afkomstig van eigen teelt en productie. Puur ambachtelijk gemaakt en gerelateerd aan de tijd van het jaar. Elke maand, ieder seizoen weer een nieuwe ontdekking.  Als je van lekker en gezond eten houdt, mag je dit niet missen. Op zaterdag 2 februari wordt er overheerlijke erwtensoep verkocht, volgens oud recept en natuurlijk met ingrediënten van de streekmarkt. Een echte aanrader.

Streekmarkt Twente, zaterdag 2 februari, van 9.00 tot 15.00 uur, centrum Delden.

Streekmarkt Twente

 

Verse kersen in de zomer, geurige paddenstoelen in de herfst, mals lamsvlees in het voorjaar of smaakvolle spruitjes op een koude dag. Seizoensproducten zijn het allerlekkerst wanneer je ze op het juiste moment eet. We zijn immers nog altijd onderdeel van de natuur, ondanks geavanceerde ontwikkelingen in de techniek.

In de supermarkt zou je de seizoenen bijna vergeten. Klassieke seizoenstoppers als aardperen, rabarber en spitskool worden vaak niet meer herkend. Door te koken met producten van het seizoen, word je echter gedwongen om verder te kijken dan de winkelmand, de makkelijke sperzieboon of de veelzijdige broccoli maar kies je voor variatie. Seizoensgebonden eten sluit aan bij wat je lichaam op dat moment nodig heeft: warm en voedend eten in de winter zoals maaltijdsoepen en koud en licht eten in de zomer als salades en smoothies. Wat je ziet groeien, ligt later op je bord.

Bovendien is eten uit het seizoen vaak goedkoper en beter voor het milieu. Voedsel hoeft niet over grote afstanden ingevlogen te worden en krijgt uitgebreid de tijd om te groeien, te rijpen en op smaak te komen. Van wijnrassen accepteren we dat ze anders gedijen in verschillende omstandigheden. Dat een bepaald ras koeien in een streek thuis hoort omdat het daar de juiste voeding vindt, weten we. Voor groenten is dat niet anders, net als voor kaas, vis en kruiden. Daarbij is meer opbrengst niet hetzelfde als een betere smaak. De bodem, het klimaat, het jaargetijde en de wijze van telen en verwerken , kortom het ambacht, hebben een allesbepalende invloed op de smaakbeleving. Ga naar degene die het gewas verbouwt, het vee verzorgt. Een goede boer kent de rassen die hij gebruikt, kent zijn bodem en weet dit te gebruiken om het karakter van het product te laten zien(proeven).

Niet voor niets gaan veel sterrenkoks naar de lokale streekproducenten om daar hun producten te betrekken, aangepast aan de tijd van het jaar. Verschillende restaurants hebben geen menukaart maar presenteren alleen datgene wat het seizoen als topproducten te bieden heeft.

Op de Streekmarkt Twente staan elke 1e zaterdag van de maand meer dan 30 producenten met hun eigen streekproducten, afkomstig van eigen teelt en productie. Puur ambachtelijk gemaakt en gerelateerd aan de tijd van het jaar. Elke maand, ieder seizoen weer een nieuwe ontdekking.  Als je van lekker en gezond eten houdt, mag je dit niet missen.

Streekmarkt Twente, zaterdag 2 februari, van 9.00 tot 15.00 uur, centrum Delden.